Cirrosi hepàtica descompensada: impacte global de la síndrome de insuficiència hepàtica aguda sobre crònica i avaluació d’un nou biomarcador pronòstic

Author

Juanola Mayos, Adrià

Director

Ginés i Gibert, Pere

Pose Méndez, Elisa

Date of defense

2022-06-17

Pages

136 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut

Abstract

[cat] La present tesi està constituïda per dos articles que tenen com a tema central la síndrome d'insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (ACLF) i l'estudi d'un nou biomarcador per predir el pronòstic en pacients amb cirrosi descompensada. La cirrosi hepàtica representa l'estadi final de totes les malalties cròniques hepàtiques i s'associa a una elevada morbimortalitat. Els pacients solen presentar complicacions clíniques relacionades amb la disfunció hepàtica de forma recurrent; aquestes complicacions es denominen descompensacions. A vegades, els pacients presenten un episodi de descompensació associat a la disfunció d'altres òrgans i que comporta una mortalitat molt elevada a curt termini. Aquest fet és conegut com síndrome d'insuficiència hepàtica aguda sobre crònica (en anglès, ACLF). El primer estudi d’aquesta tesi té com a objectiu descriure la prevalença de l'ACLF a nivell mundial, i investigar l'existència de possibles diferències en termes de característiques clíniques de la síndrome. Per dur a terme aquest estudi es va realitzar una revisió sistemàtica de la literatura i una metaanàlisi dels articles seleccionats. D'acord amb els resultats, la prevalença de la síndrome i la mortalitat són elevats en les diferents àrees geogràfiques del món, si bé hi ha algunes diferències en els factors desencadenants, així com en els perfils clínics dels pacients que desenvolupen ACLF. L'objectiu del segon estudi d’aquesta tesi és avaluar el paper pronòstic de L-FABP com a biomarcador per als pacients amb cirrosi hepàtica. Els índexs que avaluen el pronòstic dels pacients amb cirrosi descompensada en presenten algunes limitacions. La cirrosi hepàtica descompensada, i en major grau l'ACLF, es associen a una major inflamació sistèmia i a un canvi en el metabolisme, particularment dels lípids. La L-FABP, una proteïna sintetitzada principalment a el fetge, però també en altres teixits, s'ha associat a mal hepàtic en alguns contextos. Per dur a terme aquest estudi es van analitzar dos cohorts independents amb més de 400 pacients en total, es van avaluar els nivells de L- FABP en orina i van correlacionar amb el desenvolupament d'esdeveniments clínics. D'acord amb els resultats de aquest estudi, els nivells de L-FABP en orina es correlacionen amb el pronòstic a 90 dies, a més que prediuen el risc de desenvolupament d'ACLF. Amb els resultats de tots dos estudis, podem afirmar que l'ACLF és una síndrome altament prevalent amb una elevada mortalitat. Establir el pronòstic dels pacients amb cirrosi hepàtica descompensada és necessari per tal d'aplicar noves estratègies que previnguin el desenvolupament de complicacions. L-FABP urinari, semblaria ser un bon biomarcador per predir el pronòstic d'aquests pacients, tant en termes de mortalitat com al desenvolupament de l'ACLF.


[eng] This thesis is made up of two articles that have as their central theme the acute-on-chronic liver failure (ACLF) and the study of a new biomarker to predict the prognosis in patients with decompensated cirrhosis. The first study of this thesis aim to describe the prevalence of ACLF worldwide, and to investigate the existence of differences in terms of clinical characteristics of the syndrome acrros the world. According to results, the prevalence of the syndrome and mortality are high in the different geographical areas of the world, although there are some differences in the triggering factors, as well as in the clinical profiles of patients who develop ACLF. The aim of the second study of this thesis is to evaluate the prognostic role of L-FABP as a biomarker for patients with liver cirrhosis. Based on the results of this study, urinary L- FABP levels correlate with 90-day prognosis, as well as predict the risk of developing ACLF. According to the results of both studies, we can affirm that ACLF is a highly prevalent syndrome with a high mortality. Establishing the prognosis of patients with decompensated liver cirrhosis is necessary in order to apply new strategies that prevent the development of complications. Urinary L-FABP would seem to be a good biomarker to predict the prognosis of these patients, both in terms of mortality and the development of ACLF.

Keywords

Epidemiologia; Epidemiología; Epidemiology; Cirrosi hepàtica; Cirrosis hepática; Hepatic cirrhosis; Marcadors bioquímics; Marcadores bioquímicos; Biochemical markers

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Medicina i Recerca Translacional

Documents

AJM_TESI.pdf

18.01Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)