A Green New Deal without growth? Theoretical reflections and empirical studies

Author

Mastini, Riccardo

Director

Kallis, Giorgos

Hickel, Jason, 1982-

Zografos, Christos

Date of defense

2022-10-07

Pages

142 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Ciència i Tecnologia Ambientals

Abstract

Aquesta tesi contribueix a examinar l'economia política de l'ambiciosa mitigació del canvi climàtic, concretament pel que fa al Green New Deal i els discursos del decreixement. Teorizo ​​un marc teòric que reuneix els principals punts forts d'aquests discursos, que anomeno ‘Green New Deal sense creixement'. En els diferents capítols de la tesi investigo, respectivament, les dimensions política, financera i política d'aquest marc. Trobo que les propostes polítiques clau per a un 'Green New Deal sense creixement' són i) inversions públiques per finançar la transició energètica; ii) polítiques industrials per liderar la descarbonització de l'economia; iii) la socialització del sector energètic per permetre horitzons d'inversió més llargs; iv) l'ampliació de l'estat del benestar per oferir protecció social als ciutadans en un context d'augment de la vulnerabilitat ambiental. Pel que fa al finançament, considero que la reassignació pressupostària i els augments d'impostos són polítiques de finançament valuoses per a un "Nou Pacte Verd sense creixement". Tanmateix, si es necessita una despesa deficitària per finançar inversions ecològiques, és important que els governs col·laborin amb els seus respectius bancs centrals per monetitzar el deute públic per no augmentar la ràtio deute/PIB. Finalment, trobo que hi ha un terreny polític fèrtil per a un "New Deal verd sense creixement" entre els diputats d'esquerra i verds del Parlament Europeu. La tesi es basa en un enfocament de mètodes mixts centrat en la investigació transdisciplinària i mobilitza conceptes de les disciplines interconnectades de la política ambiental i l'economia ecològica.


Esta tesis contribuye a examinar la economía política de la mitigación ambiciosa del cambio climático, específicamente con respecto al Green New Deal y los discursos del decrecimiento. Teorizo ​​un marco teórico que reúne las principales fortalezas de estos discursos, que denomino "Green New Deal sin crecimiento". En los diversos capítulos de la tesis, investigo respectivamente las dimensiones política, financiera y política de este marco. Encuentro que las propuestas de política clave para un 'Green New Deal sin crecimiento' son i) inversiones públicas para financiar la transición energética; ii) políticas industriales para liderar la descarbonización de la economía; iii) la socialización del sector energético para permitir horizontes de inversión más largos; iv) la expansión del estado de bienestar para brindar protección social a los ciudadanos en un contexto de mayor vulnerabilidad ambiental. En términos de financiación, argumento que la reasignación presupuestaria y los aumentos de impuestos son políticas de financiación valiosas para un "Green New Deal sin crecimiento". Sin embargo, si se necesita un gasto deficitario para financiar inversiones verdes, es importante que los gobiernos colaboren con sus respectivos bancos centrales para monetizar la deuda pública a fin de no aumentar la relación deuda/PIB. Finalmente, encuentro que existe un terreno político fértil para un 'Green New Deal sin crecimiento' entre los miembros verdes y de izquierda del Parlamento Europeo. La tesis se basa en un enfoque de métodos mixtos que se centra en la investigación transdisciplinaria y moviliza conceptos de las disciplinas interconectadas de la política ambiental y la economía ecológica.


This thesis contributes to examining the political economy of ambitious climate change mitigation, specifically with regard to the Green New Deal and degrowth discourses. I theorize a theoretical framework that brings together the main strengths of these discourses, which I term ‘Green New Deal without growth'. In the various chapters of the thesis I respectively investigate the policy, financial, and political dimensions of this framework. I find that the key policy proposals for a ‘Green New Deal without growth' are i) public investments for financing the energy transition; ii) industrial policies to lead the decarbonisation of the economy; iii) the socialisation of the energy sector to allow longer investment horizons; iv) the expansion of the welfare state to provide social protection to citizens in the context of heightened environmental vulnerability. In terms of financing, I argue that budget reallocation and taxation increases are valuable funding policies for a ‘Green New Deal without growth'. However if deficit spending is needed to fund green investments, it is important for governments to collaborate with their respective central banks to monetize public debt in order not to increase the debt-to-GDP ratio. Finally, I find that fertile political ground for a ‘Green New Deal without growth' exists among left and green Members of the European Parliament. The thesis is based on a mixed-methods approach focusing on transdisciplinary research and mobilizes concepts from the interconnected disciplines of environmental politics and ecological economics.

Keywords

Decreixement; Decrecimiento; Degrowth; Green New Deal; Canvi climàtic; Cambio climático; Climate Change

Subjects

5 - Natural Sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

rima1de1.pdf

2.637Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)