Beneficios de la sutura continua de la lesión perineal en la adaptación a la maternidad

Author

Ferrer Gil, María

Director

Escobar Bravo, Miguel Ángel

Date of defense

2023-03-07

Pages

369 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objectiu: avaluar l'efecte de dues tècniques de sutura, continua vs discontínua, en la reparació d'una lesió perineal de segon grau, esquinç espontani o episiotomia, en el part eutòcic, sobre la capacitat i recuperació funcional per a la realització de les activitats habituals postpart i l'adaptació de la dona a la nova etapa de la maternitat, durant els anys 2017-19 a l'HUAV de Lleida. Mètode: estudi analític quasiexperimental prospectiu. Van participar 120 dones amb part eutòcic i lesió perineal de segon grau; 60 van ser suturades amb tècnica contínua (grup intervenció) i 60 amb tècnica discontínua (grup control). Es van efectuar 4 valoracions postpart (2 hores, 48 hores, 7-10 dies i al mes). Es va realitzar un anàlisi descriptiu per a totes les variables i anàlisi bivariant per trobar possibles relacions entre aquestes; finalment, anàlisi multivariant mitjançant el model d’anàlisi de regressió logística per a construir un model explicatiu dels resultats segons les variables intervinents. Resultats: les dones amb sutura contínua de la seva ferida perineal presenten menor dolor perineal postpart, més capacitat per a la realització d'activitats i més ràpida recuperació de la funció física prèvia al part, que facilita la transició postpart. A més, reporten menor necessitat d'analgèsics, una millor i més ràpida cicatrització de la ferida perineal, menor nombre de complicacions i més satisfacció estètica, que les dones amb sutura discontínua. La tècnica contínua es realitza en menys temps i necessita menys quantitat de material. No es van trobar diferències quant a l'inici de les relacions sexuals postpart. La satisfacció amb l'atenció i la participació en l'estudi va ser més gran en les dones amb sutura contínua. Conclusions: les dones amb sutura contínua de la ferida perineal s'adapten més ràpidament a la maternitat i de manera més satisfactòria, ja que realitzen les activitats habituals en el postpart més precoçment, amb menor dolor i menys consum d'analgèsics, mostrant-ne, a més, una millor i més ràpida cicatrització de la seva ferida perineal, que les dones amb sutura discontínua.


Objetivo: evaluar el efecto de dos técnicas de sutura, continua vs discontinua, en la reparación de una lesión perineal de segundo grado, desgarro espontáneo o episiotomía, en el parto eutócico, sobre la capacidad y recuperación funcional para la realización de las actividades habituales en el posparto y la adaptación de la mujer a la nueva etapa de la maternidad, durante los años 2017-19 en el HUAV de Lleida. Método: Estudio analítico cuasiexperimental prospectivo. Participaron 120 mujeres con parto eutócico y lesión perineal de segundo grado; 60 fueron suturadas con técnica continua (grupo intervención) y 60 con técnica discontinua (grupo control). Se efectuaron 4 valoraciones posparto (2horas, 48 horas, 7-10 días y al mes). Se realizó un análisis descriptivo para todas las variables y análisis bivariante para encontrar posibles relaciones entre las mismas; por último, análisis multivariante mediante el modelo de análisis de regresión logística para construir un modelo explicativo de los resultados según las variables intervinientes. Resultados: las mujeres con sutura continua de su herida perineal presentan menos dolor perineal posparto, una mayor capacidad para la realización de actividades y más pronta recuperación de la función física previa al parto, lo que facilita la transición posparto. Además, reportan menor necesidad de analgésicos, una mejor y más pronta cicatrización de la herida perineal, menor número de complicaciones y mayor satisfacción estética, que las mujeres con sutura discontinua. La técnica continua se realiza en menor tiempo y necesita menor cantidad de material. No se encontraron diferencias en cuanto al inicio de las relaciones sexuales posparto. La satisfacción con la atención y participación en el estudio fue mayor en las mujeres con sutura continua. Conclusiones: las mujeres con sutura continua de su herida perineal se adaptan más rápidamente a la maternidad y de manera más satisfactoria, ya que realizan las actividades habituales en el posparto más precozmente, con menos dolor y menor consumo de analgésicos, mostrando, además, una mejor y más pronta cicatrización de su herida perineal, que las mujeres con sutura discontinua.


Objective: to evaluate the effect of two suture techniques, continuous vs discontinuous, in the repair of a second-degree perineal injury, spontaneous tear or episiotomy, in spontaneous delivery, on the capacity and functional recovery to carry out the usual activities in postpartum and the adaptation of women to the new stage of motherhood, during the years 2017-19 at the HUAV in Lleida. Method: Prospective quasi-experimental analytical study. A total of 120 women with spontaneous delivery and second-degree perineal injury participated; 60 were sutured with the continuous technique (intervention group) and 60 with the discontinuous technique (control group). Four postpartum evaluations were carried out (2 hours, 48 hours, 7-10 days and a month). A descriptive analysis was performed for all variables and bivariate analysis to find possible relationships between them; finally, multivariate analysis using the logistic regression analysis model to build an explanatory model of the results according to the intervening variables. Results: women with continuous suture of their perineal wound present less postpartum perineal pain, greater capacity to perform activities and faster recovery of physical function prior to childbirth, which facilitates the postpartum transition. In addition, they report less need for analgesics, better and faster healing of the perineal wound, fewer complications and greater aesthetic satisfaction than women with discontinuous suture. The continuous technique is performed in less time and requires less material. No differences were found regarding the start of postpartum intercourse. Satisfaction with care and participation in the study was higher in women with continuous suture. Conclusions: women with continuous suture of their perineal wound adapt more quickly to maternity and in a more satisfactory way, since they carry out their usual postpartum activities earlier, with less pain and less consumption of analgesics, also showing a better and faster healing of their perineal wound, than women with discontinuous suture.

Keywords

Tècnica de sutura; Dolor; Activitats de la vida diària; Técnica de sutura; Actividades de la vida diaria; Suture technique; Pain; Activities of daily living

Subjects

618 - Gynaecology. Obstetrics

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tmfg1de1.pdf

3.629Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)