Cities in action: comparing local responses to irregular migrants in Europe

Author

Özdemir, Gülce Şafak ORCID

Director

vom Hau, Matthias ORCID

Date of defense

2023-11-23

Pages

231 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Abstract

This dissertation investigates the responses of European cities to irregular migrants. The first chapter uses a localist approach to understand variations in local policies and practices. A typology of urban solidarity is developed, revealing a spectrum of transformative practices and diverse contentions. The second chapter employs a relational approach, exploring factors influencing the adoption of inclusive policies for irregular migrants. Fuzzy-set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA) is used to analyze 13 European cities, identifying necessary and sufficient conditions for municipal activism. Local alliances between the local government and local civil society organizations and political discrepancy between the local and national governments emerge as essential factors. The third chapter delves into a single case study, employing ethnographic research methods to understand the experiences of irregular migrants as targets of local policies and practices. Critical insights illuminate the (in)visibility paradox, involving institutional (in)visibility, (in)visibility as marginalization and (in)visibility as strategy based on intersectional identities of irregular migrants.


Esta tesis investiga las respuestas de las ciudades europeas a la inmigración irregular. El primer capítulo se centra en comprender las variaciones a nivel de políticas y prácticas locales usando un enfoque localista. Se desarrolla una tipología de solidaridad urbana que revela un amplio espectro de prácticas transformadoras y contenciones diversas. El segundo capítulo emplea un enfoque relacional y explora los factores que influyen en la adopción de políticas inclusivas para los inmigrantes irregulares. Mediante el Análisis Cualitativo Comparativo de Conjuntos Difusos (fsQCA) se analizan 13 ciudades europeas identificando las condiciones necesarias y suficientes para el activismo municipal. Los factores esenciales identificados incluyen las alianzas locales entre el gobierno local y las organizaciones locales de la sociedad civil, así como la discrepancia política entre el gobierno local y el nacional. El tercer capítulo profundiza en un único caso de estudio empleando métodos de investigación etnográfica para comprender las experiencias de los inmigrantes irregulares como objetivos de las políticas y prácticas locales. Las reflexiones críticas derivadas de este estudio arrojan luz sobre la paradoja de la (in)visibilidad que involucra la (in)visibilidad institucional, la (in)visibilidad como marginación y la (in)visibilidad como estrategia basada en las identidades interseccionales de los migrantes irregulares.


Aquesta tesi investiga les respostes de les ciutats europees a la immigració irregular. El primer capítol es centra en comprendre les variacions en les polítiques i les pràctiques locals mitjançant un enfocament localista, i desenvolupa una tipologia de solidaritat urbana que revela un ampli espectre de pràctiques transformadores i de contencions diverses. El segon capítol fa servir un enfocament relacional i explora els factors que influeixen en l'adopció de polítiques inclusives per als inmigrants irregulars. Mitjançant l'Anàlisi Qualitativa Comparativa de Conjunts Difusos (fsQCA) s’analitzen 13 ciutats europees identificant les condicions necessàries i suficients per a l'activisme municipal. Els factors esencials identificats inclouen les aliances locals entre el govern local i les organitzacions locals de la societat civil, així com la discrepància política entre el govern local i el nacional. El tercer capítol aprofundeix en un únic cas d’estudi emprant mètodes de recerca etnogràfica per comprendre les experiències dels immigrants irregulars com a objecte de les polítiques i les pràctiques locals. L’anàlisi crític posa de manifest la paradoxa sobre la (in)visibilitat que implica la (in)visibilitat institucional i la (in)visibilitat com a estratègia basada en les identitats interseccionals dels migrants irregulars.

Keywords

Urban solidarity; fsQCA; Comparative analisys; Municipal activism; Irregular migrants; Solidaridad urbana; Análisis comparativo; Activismo municipal; Migrantes irregulares

Subjects

32 - Politics

Documents

This document contains embargoed files until 2025-11-22

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)