Enfermedades genéticas causantes de trastornos del movimiento en la edad pediátrica

Author

Correa Vela, Marta

Director

Pérez Dueñas, Belén

Tutor

Moreno Galdó, Antonio

Date of defense

2023-05-08

Pages

155 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia

Abstract

Aquest treball de tesi parteix de la hipòtesi que les malalties genètiques que cursen amb trastorns del moviment a l'edat pediàtrica com la distonia mioclònica i la distonia parkinsonisme amb acumulació de ferro en ganglis basals (NBIA) són malalties ultra rares, infradiagnòsticades especialment en estadis precoces i de les quals es desconeixen els mecanismes moleculars subjacents. Per aquest motiu, s'ha proposat com a objectiu, la descripció de signes motors precoços i patró distònic a la distonia mioclònica associada a SGCE (SGCE-MD), així com el desenvolupament d'escales específiques que poden ajudar al reconeixement precoç de la malaltia, la correcta monitorització clínica i la resposta al tractament. D'altra banda, s'ha proposat la descripció clínic radiològica d'un nou fenotip associat al defecte a FBXO7 que comparteix característiques amb les malalties NBIA, així com de l'impacte funcional de la variant novell trobada a la proteïna i als mecanismes cel·lulars associats a la neurodegeneració . Amb aquest treball s'ha aconseguit: Identificar i descriure els signes motors precoços i patrons distònics en pacients pediàtrics amb distonia mioclònica relacionada amb mutacions a SGCE. Quantificar la severitat de la distonia d'acció associada al MDS-SGCE en les diferents accions amb les escales específiques existents (Writer's Cramp Rating Scale i Burke-Fahn-Marsden Dystonia Rating Scale) Desenvolupar i validar noves escales específiques per a l'avaluació de l'escriptura i la marxa (Writer's Cramp Rating Scale modificada o WCRS+S i Gait Dystonia Rating Scale o GDRS). Descriure un nou fenotip associat al defecte a FBXO7 que se solapa amb altres fenotips de parkinsonisme piramidalisme i NBIA. Identificar en l'estudi en fibroblasts de la pacient amb FBXO7 i parkinsònim-piramidalisme tant l'efecte de la variant genètica a la proteïna, com l'efecte de l'alteració proteica en el sistema ubiquitina-proteosoma.


Este trabajo de tesis parte de la hipótesis de que las enfermedades genéticas que cursan con trastornos del movimiento en la edad pediátrica como la distonía mioclónica y la distonía parkinsonismo con acumulación de hierro en ganglios basales (NBIA) son enfermedades ultra raras, infradiagnósticadas especialmente en estadíos precoces y de las que se desconocen los mecanismos moleculares subyacentes. Por este motivo, se ha propuesto como objetivo, la descripción de signos motores precoces y patrón distónico en la distonía mioclónica asociada a SGCE (SGCE-MD), así como el desarrollo de escalas específicas que pueden ayudar al reconocimiento precoz de la enfermedad, la correcta monitorización clínica y la respuesta al tratamiento. Por otro lado, se ha propuesto la descripción clínico radiológica de un nuevo fenotipo asociado al defecto en FBXO7 que comparte características con las enfermedades NBIA, así como del impacto funcional de la variante novel encontrada en la proteína y en los mecanismos celulares asociados a la neurodegeneración. Con el presente trabajo se ha logrado: Identificar y describir los signos motores precoces y patrones distónicos en pacientes pediátricos con distonía mioclónica relacionada con mutaciones en SGCE. Cuantificar la severidad de la distonía de acción asociada al MDS-SGCE en las diferentes acciones con las escalas específicas existentes (Writer’s Cramp Rating Scale y Burke-Fahn-Marsden Dystonia Rating Scale) Desarrollar y validar nuevas escalas específicas para la evaluación de la escritura y la marcha (Writer’s Cramp Rating Scale modificada o WCRS+S y la Gait Dystonia Rating Scale o GDRS). Describir un nuevo fenotipo asociado al defecto en FBXO7 que se solapa con otros fenotipos de parkinsonismo piramidalismo y NBIA. Identificar en el estudio en fibroblastos de la paciente con FBXO7 y parkinsonimo-piramidalismo tanto el efecto de la variante genética en la proteína, como el efecto de la alteración proteica en el sistema ubiquitina-proteosoma.


This PhD research is based on the hypothesis that genetic diseases that cause movement disorders in the pediatric age, such as myoclonus dystonia and dystonia-parkinsonism with iron accumulation in basal ganglia (NBIA) are underdiagnosed ultra-rare diseases, especially in early stages and their underlying molecular mechanisms are unknown. Thus, objectives proposed are: description of early motor signs and dystonic pattern in early stages of myoclonus dystonia associated with SGCE (SGCE-MD), development of specific scales which can help in disease early recognition and monitoring clinical evolution or treatment response. On the other hand, the clinical and radiological description of a new phenotype associated with the defect in FBXO7 that shares characteristics with NBIA diseases has been proposed, as well as the functional impact of the novel variant found in the protein and in the cellular mechanisms associated with neurodegeneration. Main results of this PhD Research are: Identification and description of early motor signs and dystonic patterns in pediatric patients with myoclonic dystonia related to CEGS mutations. Severity quantification of action dystonia associated with the MDS-SGCE in the different actions with the existing specific scales (Writer’s Cramp Rating Scale and Burke-Fahn-Marsden Dystonia Rating Scale). Development and validation of new specific scales for the evaluation of writing and gait (Writer’s Cramp Rating Scale modified or WCRS+S and the Gait Dystonia Rating Scale or GDRS). Description of a new phenotype associated with the defect in FBXO7 that overlaps with other phenotypes of parkinsonism pyramidalism and NBIA. Identification in fibroblasts of the patient affected with FBXO7 and parkinsonism-pyramidalism, both the effect of the genetic variant on the protein, and the effect on the ubiquitin-proteasome system.

Keywords

SGCE-Distonia mioclònica; SGCE-Distonía mioclónica; SGCE-Myoclonus Dystonia; FBXO7-síndrome piramidal parkinsonià; FBXO7-sindrome parkinsonismo piramidalismo; FBXO7-parkinsonian pyramidal syndrome; Trastorns del moviment infantil; Ttrastornos del movimiento pediátrico; Childhood movement disorders

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

mcv1de1.pdf

3.357Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)