Un model d'empresa energètica local: "gas reusense" (1854-1969)

Author

Moyano Jiménez, Florentí

Director

Anguera Nolla, Pere

Date of defense

2009-07-01

ISBN

9788469279304

Legal Deposit

T-2060-2009



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Gas Reusense és un model d'indústria energètica, formada per una majoria de capital local, que serveix com a referència per a l'anàlisi d'altres indústries creades el segle XIX, en ciutats espanyoles de dimensions similars. L'objectiu principal de l'empresa de Reus va ser la producció i subministrament de gas, primer destinat a l'enllumenat públic i poc després al consum particular. <br/>L'empresa reusenca, com va succeir en altres llocs de Catalunya i Espanya, també va introduir l'electricitat a la ciutat de Reus, l'any 1898, i els gasos derivats del petroli, l'any 1960. Amb el cas de Gas Reusense, es mostra l'evolució tecnològica del sector del gas, el desenvolupament de l'oferta i la demanda energètica i el procés de modernització què per a la societat va significar el gas i l'electricitat. De la mà del gas, la població de les ciutats va fer la transició cap a la contemporaneïtat energètica.


Gas Reusense is a model of energetic industry, formed by the majority of the local capital, which serves as a reference for the analysis of the other industries created in the 19th century, in Spanish cities of similar dimensions. The principal objective of the company from Reus was the production and provision of the gas, first destined for the street lighting and soon after to the private consumption.<br/><br/>As it happened in other places of Catalonia and Spain, this company also brought electricity to the city of Reus, in 1898, as well as the butane gas, in 1960. The case of Gas Reusense shows the technological evolution in the gas sector, the development of the energetic supply and demand and also the process of modernization which meant for the society gas and electricity. Thanks to gas, the population of the cities made a transition towards the modern age of the energy.

Keywords

Gas Reusense

Subjects

67 - Various industries, trades and crafts; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Documents

Moyano.pdf

239.8Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)