Corporate Social Responsibility: from Construct to Praxis.

Author

Kusyk, Sophia Maria

Director

Lozano, Josep Maria

Date of defense

2008-11-14

Legal Deposit

B.55913-2008



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Aquesta tesi és organitzada en un compendi de tres articles, cada uns dels quals avança en el nostre coneixement sobre la responsabilitat social corporativa (RSC), des del constructe fins a la pràctica professional. Primerament, l'article 1, titulat "Construint La Torre de Babel: Una Aproximació Mitjançant Lògica Difusa" (escrit conjuntament amb el Dr. Josep Mª Lozano i F. Di Lorenzo), proposa i prova una aproximació epistemològica difusa per contestar a la pregunta: " Pot i hauria d'existir una definició de responsabilitat social? ". Emprant la teoria sobre conjunts difusos per a l'anàlisi sistemàtica de definicions en el camp de l'empresa i societat, demostra com aquestes definicions estan vinculades a les 3 metàfores més citades en el camp de l'empresa i societat (responsabilitat social de l'empresa (RSC), sostenibilitat corporativa (SC) i ciutadania corporativa (CC)). A continuació, l'article 2, titulat "Tipologia En Quatre Cel.les De Les Barreres i Oportunitats Clau Per a La Acció Social en les PYMEs" (escrit conjuntament amb el Dr. Josep Mª Lozano), és una revisió de literatura sobre " Quines són les barreres i oportunitats per a les PYMEs en el seu compromís amb l'acció socialment responsable (ASR)?". Aquest article proposa, partint de l'heteronimia de la notabilitat dels seus stakeholders, una tipologia de 4 classes de PYMEs en base el seu ASR. Finalment, l'article 3, titulat "Safari de Casos de Millors Pràctiques en ASR: utilitzant els prismàtics de l'orientació social de l'empresa (OSR) per identificar la RSC", és un estudi de casos multimètode, sobre la qüestió de " Com es veu la RSC a nivell empresarial? ". Les conclusions d'aquest estudi suggereixen que els dominis de la RSC són jeràrquics en la seva relació, amb l'econòmic com a base. A més, l'àmbit dels principis empresarials en matèria de RSC varia segons la seva àrea d'influència i el sentit del deure moral. En particular, l'estudi crida l'atenció sobre el domini discrecional com a factor diferencial entre les millors pràctiques en ASR i els casos de pràctiques habituals. Per acabar, aquest article construeix en la teoria sobre ASR mitjançant la integració de l'OSR i la seva reorientació per incloure el context de les PYMEs. D'aquesta forma, aquesta tesi doctoral obre diverses oportunitats per a noves línies d'investigació amb la teoria de lògica de conjunts difusos, la de RSC, CC. CS i PYMEs, i la teoria de OSR i ASR.


Esta tesis está organizada en un compendio de tres artículos, cada uno de los cuales avanza en nuestro conocimiento sobre la responsabilidad social corporativa (RSC), desde el constructo hasta la práctica profesional. Primeramente, el artículo 1, titulado "Construyendo La Torre de Babel: Una Aproximación Mediante Lógica Difusa" (escrito conjuntamente con el Dr. Josep Mª Lozano y F. Di Lorenzo), propone y prueba una aproximación epistemológica difusa para contestar a la pregunta: "¿Puede y debería existir una definición de responsabilidad social?". Mediante la utilización de la teoría sobre conjuntos difusos para el análisis sistemático de definiciones en el campo de la empresa y sociedad, demuestra como estas definiciones están vinculadas a las 3 metáforas más citadas en el campo de la empresa y sociedad (responsabilidad social de la empresa (RSC), sostenibilidad corporativa (SC) y ciudadanía corporativa (CC)). A continuación, el artículo 2, titulado "Tipología En Cuatro Celdas De Las Barreras y Oportunidades Clave Para La Acción Social en las PYMEs" (escrito conjuntamente con el Dr. Josep Mª Lozano), es una revisión de literatura sobre "¿Cuales son las barreras y oportunidades para las PYMEs en su compromiso con la acción socialmente responsable (ASR)?". Este artículo propone, en base a la heteronimía de la notabilidad de sus stakeholders, una tipología de 4 clases de PYMEs en base su ASR. Finalmente, el artículo 3, titulado "Safari de Casos de Mejores Prácticas en ASR: utilizando los prismáticos de la orientación social de la empresa (OSE) para identificar la RSC", es un estudio de casos multi-método, sobre la cuestión de "¿Cómo se ve la RSC a nivel empresarial?". Las conclusiones de este estudio sugieren que los dominios de la RSC son jerárquicos en su relación, con el económico como base. Además, el ámbito de los principios empresariales en materia de RSC varía según su área de influencia y el sentido del deber moral. En particular, el estudio llama la atención sobre el dominio discrecional como factor diferencial entre las mejores prácticas en ASR y los casos de prácticas habituales. Para terminar, este artículo construye en la teoría sobre ASR mediante la integración de la OSR y su reorientación para incluir el contexto de las PYMEs. De esta forma, esta tesis doctoral abre varias oportunidades para nuevas líneas de investigación con la teoría de lógica de conjuntos difusos, la de RSC, CC. CS y PYMEs, y la teoría de OSE y ASR.


This thesis is organized in a compendium of three articles, each of which furthers our knowledge of the corporate social responsibility (CSR) from construct to practice. Firstly, article 1, entitled Constructing The Tower Of Babel: Towards A Fuzzy Logic Approach (co-authored with Dr. J.M. Lozano and F. Di Lorenzo) proposes and tests a fuzzy epistemological approach to answering the question "Does and can a definition for social accountability exist?". By employing fuzzy set theory for a systematic analysis of definitions within the business and society field demonstrates how they are linked to the 3 most cited metaphors (CSR, corporate sustainability (CS) and corporate citizenship (CC)) in the business and society field. Secondly, article 2, A Four-Cell Typology of Key Social Issue Drivers and Barriers of SME Social Performance (co-authored with Dr. J.M. Lozano) is a literature review of "What are the drivers and barriers to enterprise engagement in socially responsible action?". This article develops a small and medium sized enterprises (SME) four-cell ideal type of social issues management (SIM) response typology based on a proposed heteronomy of stakeholder salience. Thirdly, article 3, called A CSP Best Practice Case Safari: Using CSO Binoculars To Identify CSR, is an explanatory multi-method embedded multiple-case study design addressing the question of "What does corporate social responsibility at enterprise level look like?". The findings of this study suggest that the CSR domains are hierarchical in their relationship with the economic domain as a basis. Moreover that the scope of enterprise principles varies depending on their particular CSR domain influence and moral duty affiliation. In particular, the study calls attention to the discretionary domain as the differentiating factor between corporate social performance (CSP) best-practice and normal practice cases. Finally, this article builds CSP theory by integrating corporate social orientation (CSO) and reorienting it for the SME context. Therefore this thesis opens up several new lines of research opportunities for fuzzy set theory, CSR, CC, CS and SME theory, CSO and CSP theory.

Keywords

Fuzzy Logic; Corporate Social Performance; Lógica "Difusa"; Social Responsibility; Responsabilidad Social; comportamiento Social; Lògica "Difusa"; Comportament Social; Responsabilitat Social

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Management Sciences

Documents

KUSYK_Tesis.pdf

1.107Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)