Reforming political party organization in the XXIst century. On the Transformative Effect of Network Parties on Modern Representative Democracy

Author

Haberer, Maria

Director

Peña López, Ismael

Codirector

Calleja López, Antonio

Date of defense

2022-01-27

Pages

210 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

This thesis contributes to a better understanding of current political parties, critically engaging with their merits through the lens of the Network Society. It draws on five case studies in order to flesh out the nuances of the network party type. I review the genealogy of party types, advancing the existing literature on a broad range of party types, from the mass party to the catch-all party, as well as filling in the gaps related to network party type. Firstly, I argue that the crucial novelties brought on by network parties are explicit in the following characteristics: A vision of expert-citizen democracy and "strong" participation, a desideratum of openness and transparency, an alignment to "disintermediation" and the revision of the concept of representation, and an organizational vision of permeable intra-party democracy. Drawing on the five case studies, I then identify sub-types of network parties: the procedural, the plebiscitary and the municipalist.


Esta tesis contribuye comprender mejor los partidos políticos actuales y analiza críticamente sus méritos a través de la óptica de la network society. Se basa en cinco estudios de caso para establecer y definir los matices de cada tipo de network party. Asimismo, revisa la genealogía de los tipos de partidos y avanza en la literatura existente sobre una amplia gama de tipos de partidos, desde los mass parties hasta los catch-all parties, y se completan algunas lagunas relacionadas con los tipos de network parties. En primer lugar, se sostiene que las novedades cruciales que aportan los network parties se hacen explícitas en las siguientes características: una visión de la democracia experto-ciudadano y de la participación "fuerte", un desiderátum de apertura y transparencia, una alineación con la "desintermediación" y la revisión del concepto de representación y una visión organizativa de la democracia intrapartidaria permeable. A partir de los cinco estudios de caso, se identifican, a continuación, varios subtipos de network parties: los procedimentales, los plebiscitarios y los municipalistas.


Aquesta tesi contribueix a comprendre més bé els partits polítics actuals i analitza críticament els seus mèrits a través de l'òptica de la network society. Es basa en cinc estudis de cas per establir i definir els matisos de cada tipus de network party. Així mateix, revisa la genealogia dels tipus de partits i avança en la literatura existent sobre una àmplia gamma de tipus de partits, des dels mass-parties fins als catch-all parties, i es completen les mancances relacionades amb els tipus de network parties. En primer lloc, se sosté que les novetats crucials que aporten els network parties es fan explícites en les característiques següents: una visió de la democràcia expert-ciutadà i de la participació "forta", un desideràtum d'obertura i transparència, una alineació amb la "desintermediació" i la revisió del concepte de representació i una visió organitzativa de la democràcia intrapartidària permeable. A partir dels cinc estudis de cas, s'identifiquen, a continuació, diferents subtipus de network parties: els procedimentals, els plebiscitaris i els municipalistes.

Keywords

partits en xarxa; partidos de la red; network parties; democràcia digital; democracia digital; digital democracy; participació; participación; participation; Podemos; Podemos; Podemos; Pirates; Pirate Party; Pirate Party; Barcelona en Comú; Barcelona en Comú; Barcelona en Comú

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Ciències polítiques

Documents

202112-Dissertation-Haberer-Final.pdf

2.234Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)