Anàlisi del potencial de mercat de la carn procedent de porcs mascles sencers com a alternativa a la castració quirúrgica

Autor/a

Borrisser Pairó, Francesc

Director/a

Oliver i Pratsevall, Maria Àngels

Panella-Riera, Núria

Tutor/a

Parés i Oliva, Dolors

Fecha de defensa

2016-11-28

Páginas

143 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Institut de Tecnologia Agroalimentària

Resumen

Surgical castration of piglets is a common practice in farms to avoid boar taint (androstenone and skatole) in meat, and to improve its sensory quality. The European Commission is planning to ban surgical castration by 2018 for animal welfare purposes. The aim of this thesis is to analyse the effect that a possible banning of castration would have on the Spanish pig sector. Three studies were performed: study the prevalence of boar taint in different Spanish regions; study the stakeholder’s opinion regarding the possible banning of castration; study different masking strategies for androstenone. The results showed that one out of ten entire male pigs may present high levels of boar taint, banning castration would be a problem for high quality production but not for conventional production, and breaded with garlic and parsley and fried and vacuum cooking may be useful to mask androstenone in meat.


La castració quirúrgica dels garrins és una pràctica molt utilitzada pels productors per evitar l’olor sexual (androstenona i escatol) en la carn, i per millorar-ne la qualitat sensorial. La Comissió Europea pretén eliminar la castració quirúrgica a partir de l’any 2018 per motius de benestar. L’objectiu d’aquesta tesi és analitzar l’efecte que tindria aquesta prohibició sobre el sector porcí espanyol. Es van realitzar 3 estudis: estudiar la prevalença d’olor sexual en diferents comunitats autònomes; estudiar l’opinió del sector sobre la possible prohibició de la castració; estudiar estratègies d’emmascarament d’androstenona. Els resultats mostren que 1 de cada 10 porcs mascles sencers poden presentar nivells alts d’olor sexual, que la prohibició de la castració seria problemàtica per a la producció d’alta qualitat però no per a la convencional, i que l’arrebossat amb all i julivert i fregit i la cuina al buit poden ser estratègies útils per emmascarar l’androstenona en la carn.

Palabras clave

Androstenona; Androstenone; Escatol; Skatole; Castració de garrins; Piglets castration; Carn de porc; Pig meat; Olor sexual; Boar taint; Producció porcina; Porcine production

Materias

663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas

Documentos

tfbp1de1.pdf

3.836Mb

 

Derechos

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)