La integració de l'Art en Educació: el cas d'Art i Escola del Centre d'Arts Contemporànies de Vic (ACVIC)

Autor/a

Llevadot González, Margarida

Director/a

Pagés Santacana, Anna

Fecha de defensa

2017-07-06

Páginas

277 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

L'objectiu principal de la tesi és analitzar i interpretar un projecte que permet posar en marxa un veritable procés creatiu d’hibridació entre l’àmbit educatiu i l’artístic. La recerca dedica la primera part, el marc teòric, a analitzar les causes fonamentals que expliquen el distanciament que històricament han mostrat les polítiques culturals vers l’educació a Catalunya i seguidament descriu i analitza el gir considerable que les polítiques culturals i educatives han fet en la manera de relacionar-se i de veure les possibilitats de llur interrelació. La discussió d’aquesta primera part porta a concloure que la Pedagogia de l’Experiència, la Pedagogia de la Complexitat i la Pedagogia de la Sostenibilitat són els fonaments dels projectes d’integració de l’art en educació entre diferents agents i institucions educatives i culturals. En la segona part, el treball de camp, hem explorat com la dimensió creativa-artística dels impulsors dels projectes d’integració de l’art en educació evita l'aïllament inter-institucional en projectes compartits. Seguidament, a través d’un estudi de cas en profunditat —el projecte Art i Escola de l’ACVIC— hem analitzat un projecte d’integració de l’art en educació a Catalunya que fa visible un alt nivell de col·laboració i reconeixement mutu entre professionals de l’art i l’educació i afavoreix noves propostes, metodologies i maneres d’avaluar. Finalment, a la part de les conclusions, hem definit les condicions de qualitat d’un projecte d’integració de l’art en educació i hem assenyalat les orientacions pedagògiques per al seu disseny i desenvolupament.


El objetivo principal de la tesis es analizar e interpretar un proyecto que permite poner en marcha un verdadero proceso creativo de hibridación entre el ámbito educativo y el artístico. La investigación dedica la primera parte, el marco teórico, a analizar las causas fundamentales que explican el distanciamiento que históricamente han mostrado las políticas culturales hacia la educación en Cataluña y, seguidamente, describe y analiza el giro considerable que las políticas culturales y educativas han hecho en la manera de relacionarse y de ver las posibilidades de su interrelación. La discusión de esta primera parte concluye que la Pedagogía de la Experiencia, la Pedagogía de la Complejidad y la Pedagogía de la Sostenibilidad son los fundamentos para los proyectos de integración del arte en educación entre agentes e instituciones educativas y culturales. En la segunda parte, el trabajo de campo, hemos explorado como la dimensión creativo-artística de los impulsores de los proyectos de integración del arte en educación evita el aislamiento inter-institucional en proyectos compartidos. Seguidamente, a través de un estudio de caso en profundidad —el proyecto Art i Escola de la ACVIC— hemos analizado un proyecto de integración del arte en educación en Cataluña que hace visible un alto nivel de colaboración y reconocimiento mutuo entre profesionales del arte y la educación y favorece nuevas propuestas, metodologías y formas de evaluar. Finalmente, en las conclusiones, hemos definido las condiciones de calidad de un proyecto de integración del arte en educación y hemos señalado las orientaciones pedagógicas para su diseño y desarrollo.


The main objective of the thesis is to analyze and to interpret a project that is able to implement a real creative process of hybridization between the educational and the artistic fields. The research dedicates the first part, the theoretical framework, to analyzing the main causes that explain the distance between cultural policies and education in Catalonia in the past, and then describes and analyzes the noteworthy turnaround that cultural and educational policies have made in their relationship and in the way of seeing the possibilities of their interrelation. The discussion of this first part concludes that the Pedagogy of Experience, the Pedagogy of Complexity and the Pedagogy of Sustainability are the foundations for the projects of integration of art in education between different agents and educational and cultural institutions. In the second part, the field work, we have explored how the creative-artistic dimension of the promoters of projects of integration of art in education avoids inter-institutional isolation in shared projects. Then, through an in-depth case study - the Art i Escola project of ACVIC - we have analyzed a project of integration of art in education in Catalonia that brings to light a high level of collaboration and mutual recognition between professionals of art and education and favors new proposals, methodologies and assessment methods. Finally, in the conclusions, we have defined the quality conditions of a project of integration of art in education and we have indicated the pedagogical orientations for its design and development.

Palabras clave

Lideratge educatiu; Art i educació; Education; Arte y escuela; Art i escola; Projectes educatius compartits; School networking projects; Arte y Educación; Treball per projectes; Arts integration

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 06 - Organizaciones. Asociaciones. Congresos. Exposiciones. Museos; 37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 373 - Enseñanza primaria y secundaria; 378 - Enseñanza superior. Universidades

Área de conocimiento

Educació

Documentos

Tesi_Margarida_Llevadot.pdf

5.125Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)