Estudi de l’efecte d’una intervenció d’assessorament nutricional en nens de 6 a 12 anys amb sobrepès i obesitat infantil

Author

Zapata Rojas, Amalia

Director

Schoenenberger, Joan Antoni

Date of defense

2017-09-25

Pages

172 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

OBJECTIU: Demostrar que l’assessorament nutricional és una eina útil per modificar la ingesta d’aliments en nens amb sobrepès i obesitat. Específicament s’ha mesurat la reducció d’ingesta de proteïnes, lípids i de l’excés de calories en la seva alimentació. MÉTODE: es va realitzar un estudi abans-després basat en els resultats d’un assaig clínic controlat i aleatoritzat. Es van incloure 123 nens entre 6-12 anys d’edat diagnosticats de sobrepès i obesitat a centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Lleida. El grup intervenció (Programa Nereu) va rebre assessorament nutricional durant 9 mesos, dirigit a pares i fills . El grup control va seguir control pel pediatra de referència amb educació per la salut amb un tríptic, resumint els continguts de les sessions d’assessorament. RESULTATS: analitzats registres de 106 nens de 9,5± 1,9 anys, 54 nens i 52 nenes. S’objectiva un augment estadísticament significatiu del compliment en el grup intervenció pel que fa la ingesta de fruites de 16,2% a 42,8%, de proteïnes del 38,% al 65,8%, i d’aliments superflus del 18,4% al 1,9%. Es redueix el diferencial entre les calories recomanades i les ingerides després de la intervenció, igual que en el cas de les proteïnes i els lípids, en el grup control i en el d’intervenció. CONCLUSIONS: L’assessorament nutricional millora la ingesta de fruites, aliments proteics i aliments superflus. Disminueix la ingesta de calories, proteïnes i lípids.


OBJETIVO: Demostrar que el asesoramiento nutricional es una herramienta útil para modificar la ingesta de alimentos en niños con sobrepeso y obesidad. Específicamente se ha medido la reducción de la ingesta de proteinas, lípidos y del exceso de calorias en su alimentación. MÉTODO: Se realizó un estudio antes-después basado en los resultados de un ensayo clínico controlado y aleatorizado. Se han incluido 123 niños entre 6-12 años de edad diagnosticados de sobrepeso y obesidad en centros de atención primaria de la Región Sanitaria de Lleida. El grupo intervención (Programa Nereu) recibió asesoramiento nutricional durante 9 meses, dirigido a padres y hijos. El grupo control siguió control por el pediatra de referencia con educación para la salud con un tríptico, resumiendo los contenidos de las sesiones de asesoramiento. RESULTADOS: analizados los registros de 106 niños de 9,5± 1,9 años, 54 niños y 52 niñas. Se objetiva un aumento estadísticamente significativo del cumplimiento en el grupo intervención en lo que se refiere a la ingesta de frutas de 16,2% a 42,8%, de proteinas del 38,% al 65,8%, y de alimentos superfluos del 18,4% al 1,9%. Se reduce el diferencial entre las calorias recomendadas y las ingeridas después de la intervención, igual que en el caso de las proteïnas y los lípidos, en el grup control y en el de intervención. CONCLUSIONES: El asesoramiento nutricional mejora la ingesta de frutas, alimentos proteicos y alimentos superfluos. Disminuye la ingesta de calorias, proteinas y lípidos.


OBJECTIVE: To demonstrate that nutritional advice is a useful tool for modifying food intake in overweight and obese children. Specifically has been measured the reduction in intake of protein, fat and excess calories in your diet. METHOD: We conducted a study based on the before-after results of a randomized controlled trial. We included 123 children between 6-12 years of age diagnosed with overweight and obesity in primary care in the health region of Lleida. The intervention group (Nereu Program) received nutritional counseling for 9 months, aimed at parents and children. The control group continued to control by the pediatrician reference to health education with a leaflet summarizing RESULTS: 106 children analyzed records of 9.5 ± 1.9 years, 54 boys and 52 girls. Objectified a statistically significant increase compliance in the intervention group regarding the intake of fruits 16.2% to 42.8%, protein 38% to 65.8%, and food superfluous 18 4% CONCLUSIONS: It reduces the differential between recommended calories eat and those eat after the intervention, as in the case of proteins and lipids in the control group and the intervention.

Keywords

Assessorament; Nutricional; Nens; Asesoramiento; Nutricional; Niños; Advice; Nutritional; Children

Subjects

613 - Hygiene generally. Personal health and hygiene

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tazr1de1.pdf

6.014Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)