Open Innovation and Competitive Advantage: The Roles of Organizational Strategy and Corporate Risk Management

Author

Musiello Neto, Francisco Eugênio

Director

Arias Oliva, Mario

De Andrés Sánchez, Jorge

Codirector

Martins Marqués de Lima Rua, Orlando Manuel

Date of defense

2023-07-18

Pages

151 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

Aquesta tesi es desenvolupa a partir de la premissa de que el model d'innovació oberta millora les capacitats innovadores de les empreses, influint en la gestió del risc empresarial, l’estratègia organitzativa i l'avantatge competitiu. L’objectiu principal de l’estudi és, doncs, analitzar la relació de la innovació oberta amb la gestió del risc corporativa, l’estratègia organitzativa i l’avantatge competitiu i, addicionalment, l’efecte mediador de la gestió del risc corporativa en la relació entre la innovació oberta i l’estratègia organitzativa. El marc teòric-conceptual es va elaborar a partir de la revisió bibliogràfica sobre el tema, de la qual es va derivar la construcció del model analític, a partir del qual es van formular les hipòtesis de recerca dels estudis. La contrastació empírica s’ha dut a terme a partir d'una metodologia quantitativa, que ha suposat la construcció d’un qüestionari que s’ha aplicat, en forma d’enquesta en línia, a una mostra de màxims directius de 251 empreses del sector de l’hostaleria a Portugal. Les dades primàries recollides van ser sotmeses a tractaments d’anàlisi estadística descriptiva i inferencial, destacant l’aplicació del model d’equacions estructurals. Els resultats d’aquesta tesi confirmen que (1) la innovació oberta millora positivament la gestió del risc empresarial, l'estratègia organitzativa i l’avantatge competitiu i (2) la gestió del risc corporativa millora positivament l'estratègia organitzativa i l’avantatge competitiu.


Esta tesis se desarrolla a partir de la premisa de que el modelo de innovación abierta potencia las capacidades innovadoras de las empresas, influyendo en la gestión del riesgo corporativo, la estrategia organizativa y la ventaja competitiva. Así, el objetivo principal del estudio es analizar la relación de la innovación abierta con la gestión del riesgo empresarial, la estrategia organizativa y la ventaja competitiva y, adicionalmente, el efecto mediador de la gestión del riesgo empresarial en la relación entre la innovación abierta y la estrategia organizativa en esta relación. El marco teórico-conceptual se elaboró a partir de la revisión de la literatura sobre el tema, de la que se derivó la construcción del modelo analítico, a partir del cual se formularon las hipótesis de investigación de los estudios. La contrastación empírica de las mismas se realizó a partir de una metodología cuantitativa, que implicó la construcción de un cuestionario que se aplicó, en forma de encuesta online, a una muestra de 251 altos directivos de empresas del sector de la hostelería en Portugal. Los datos primarios recogidos fueron sometidos a tratamientos de análisis estadístico descriptivo e inferencial, destacando la aplicación del modelo de ecuaciones estructurales.


This thesis is developed from the premise that the open innovation model enhances the innovative capabilities of firms, influencing corporate risk management, organizational strategy and competitive advantage. The main objective of the study is thus to analyse the relationship of open innovation with corporate risk management, organizational strategy and competitive advantage and, additionally, the mediating effect of corporate risk management on the relationship between open innovation and organizational strategy in this relationship. The theoretical-conceptual framework was elaborated based on the literature review on the subject, from which the construction of the analytical model was derived, from which the research hypotheses of the studies were formulated. The empirical contrasting of these was carried out based on a quantitative methodology, which involved the construction of a questionnaire that was applied, in the form of an online survey, to a sample of 251 firms’ top managers in the hospitality sector in Portugal. The primary data collected were subjected to descriptive

Keywords

innovació oberta; estratègia organitzativa; avantatge competitiu; innovación abierta; estrategia organizacional; ventaja competitiva; open innovation; organizational strategy; competitive advantage

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciéncias Sociales y jurídicas

Documents

TESI Francisco Eugênio Musiello Neto.pdf

9.513Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)