Juventud y privación de la libertad en Colombia: Entre la devaluación de los Derechos Humanos y la vulnerabilidad

Author

Guardia López, Cristian Leonel

Director

Anitua, Gabriel Ignacio

Rivera Beiras, Iñaki

Tutor

Rivera Beiras, Iñaki

Date of defense

2023-10-17

Pages

344 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

[spa] Esta investigación aborda la manera como se configuró la cuestión penal juvenil en Colombia, a partir de un enfoque de construcción punitiva de los problemas sociales, y devela como se ha hecho un uso permanente del sistema penal y particularmente de la privación de libertad para el control social de los niños y jóvenes en el país. Para ello, se parte de una aproximación a la infancia como categoría social propia de la época contemporánea y del andamiaje ideológico que dio sustento a un control penal juvenil diferenciado del sistema penal de los adultos. El trabajo cuestiona como bajo el amparo de discursos tutelares se han encubierto realidades punitivas que se condensan en una verdadera devaluación de los derechos humanos de los jóvenes privados de la libertad; por lo cual se apela al corpus iuris internacional de protección de los derechos del niño, para trazar un camino de principios cuyo objetivo sea la reducción/abolición de la pena juvenil carcelaria, pasando por un programa de garantías mínimas que apunten a la máxima satisfacción de derechos y necesidades del joven y a la reducción de su vulnerabilidad ante el sistema penal.


[cat] Aquesta investigació aborda la manera com es va configurar la qüestió penal juvenil a Colòmbia, a partir d'un enfocament de construcció punitiva dels problemes socials, i revela com s'ha fet un ús permanent del sistema penal i particularment de la privació de llibertat per al control social de els nens i joves al país. Per això, es parteix d'una aproximació a la infància com a categoria social pròpia de l'època contemporània i de la bastida ideològica que va donar suport a un control penal juvenil diferenciat del sistema penal dels adults. El treball qüestiona com sota l'empara de discursos tutelars s'han encobert realitats punitives que es condensen en una veritable devaluació dels drets humans dels joves privats de la llibertat; per això s'apel·la al corpus iuris internacional de protecció dels drets del nen, per traçar un camí de principis l'objectiu del qual sigui la reducció/abolició de la pena juvenil carcerària, passant per un programa de garanties mínimes que apuntin a la màxima satisfacció de drets i necessitats del jove i a la reducció de la seva vulnerabilitat davant del sistema penal.


[eng] This research addresses the way in which the juvenile criminal issue in Colombia, was configured from a punitive construction approach to social problems and reveals how permanent use has been made of the penal system and particularly of the deprivation of liberty for the social control of children and youth in the country. For this, it is based on an approach to childhood as a social category typical of contemporary times and the ideological scaffolding that supported a juvenile criminal control differentiated from the adult criminal system. The work questions how under the protection of tutelary discourses punitive realities have been covered up that are condensed in a true devaluation of the human rights of young people deprived of their liberty; For this reason, the international corpus iuris for the protection of the rights of the child is appealed to, to trace a path of principles whose objective is the reduction/abolition of the juvenile prison sentence, going through a program of minimum guarantees that aim at the maximum satisfaction of rights and needs of the young person and the reduction of their vulnerability before the penal system.

Keywords

Dret penal; Derecho penal; Criminal law; Delinqüència juvenil; Delincuencia juvenil; Juvenile delinquency; Penes privatives de drets; Penas privativas de derechos; Loss of political rights; Drets humans; Derechos humanos; Human rights; Vulnerabilitat (Dret); Vulnerabilidad (Derecho); Vulnerability (Law)

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

CLGL_TESIS.pdf

2.254Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)