Juventud y privación de la libertad en Colombia: Entre la devaluación de los Derechos Humanos y la vulnerabilidad

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
dc.contributor.author
Guardia López, Cristian Leonel
dc.date.accessioned
2023-12-14T09:01:02Z
dc.date.available
2023-12-14T09:01:02Z
dc.date.issued
2023-10-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689546
dc.description
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
ca
dc.description.abstract
[spa] Esta investigación aborda la manera como se configuró la cuestión penal juvenil en Colombia, a partir de un enfoque de construcción punitiva de los problemas sociales, y devela como se ha hecho un uso permanente del sistema penal y particularmente de la privación de libertad para el control social de los niños y jóvenes en el país. Para ello, se parte de una aproximación a la infancia como categoría social propia de la época contemporánea y del andamiaje ideológico que dio sustento a un control penal juvenil diferenciado del sistema penal de los adultos. El trabajo cuestiona como bajo el amparo de discursos tutelares se han encubierto realidades punitivas que se condensan en una verdadera devaluación de los derechos humanos de los jóvenes privados de la libertad; por lo cual se apela al corpus iuris internacional de protección de los derechos del niño, para trazar un camino de principios cuyo objetivo sea la reducción/abolición de la pena juvenil carcelaria, pasando por un programa de garantías mínimas que apunten a la máxima satisfacción de derechos y necesidades del joven y a la reducción de su vulnerabilidad ante el sistema penal.
ca
dc.description.abstract
[cat] Aquesta investigació aborda la manera com es va configurar la qüestió penal juvenil a Colòmbia, a partir d'un enfocament de construcció punitiva dels problemes socials, i revela com s'ha fet un ús permanent del sistema penal i particularment de la privació de llibertat per al control social de els nens i joves al país. Per això, es parteix d'una aproximació a la infància com a categoria social pròpia de l'època contemporània i de la bastida ideològica que va donar suport a un control penal juvenil diferenciat del sistema penal dels adults. El treball qüestiona com sota l'empara de discursos tutelars s'han encobert realitats punitives que es condensen en una veritable devaluació dels drets humans dels joves privats de la llibertat; per això s'apel·la al corpus iuris internacional de protecció dels drets del nen, per traçar un camí de principis l'objectiu del qual sigui la reducció/abolició de la pena juvenil carcerària, passant per un programa de garanties mínimes que apuntin a la màxima satisfacció de drets i necessitats del jove i a la reducció de la seva vulnerabilitat davant del sistema penal.
ca
dc.description.abstract
[eng] This research addresses the way in which the juvenile criminal issue in Colombia, was configured from a punitive construction approach to social problems and reveals how permanent use has been made of the penal system and particularly of the deprivation of liberty for the social control of children and youth in the country. For this, it is based on an approach to childhood as a social category typical of contemporary times and the ideological scaffolding that supported a juvenile criminal control differentiated from the adult criminal system. The work questions how under the protection of tutelary discourses punitive realities have been covered up that are condensed in a true devaluation of the human rights of young people deprived of their liberty; For this reason, the international corpus iuris for the protection of the rights of the child is appealed to, to trace a path of principles whose objective is the reduction/abolition of the juvenile prison sentence, going through a program of minimum guarantees that aim at the maximum satisfaction of rights and needs of the young person and the reduction of their vulnerability before the penal system.
ca
dc.format.extent
344 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Dret penal
ca
dc.subject
Derecho penal
ca
dc.subject
Criminal law
ca
dc.subject
Delinqüència juvenil
ca
dc.subject
Delincuencia juvenil
ca
dc.subject
Juvenile delinquency
ca
dc.subject
Penes privatives de drets
ca
dc.subject
Penas privativas de derechos
ca
dc.subject
Loss of political rights
ca
dc.subject
Drets humans
ca
dc.subject
Derechos humanos
ca
dc.subject
Human rights
ca
dc.subject
Vulnerabilitat (Dret)
ca
dc.subject
Vulnerabilidad (Derecho)
ca
dc.subject
Vulnerability (Law)
ca
dc.subject.other
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
ca
dc.title
Juventud y privación de la libertad en Colombia: Entre la devaluación de los Derechos Humanos y la vulnerabilidad
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
343
ca
dc.contributor.director
Anitua, Gabriel Ignacio
dc.contributor.director
Rivera Beiras, Iñaki
dc.contributor.tutor
Rivera Beiras, Iñaki
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

CLGL_TESIS.pdf

2.254Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)