Advanced mass spectrometric techniques for screening and metabolomics approaches in food and nutrition

llistat de metadades

Director

Sancho, Juan V

Portoles, Tania

Tutor

Sancho, Juan V

Date of defense

2025-07-22

Pages

425 p.



Department/Institute

Universitat Jaume I. Escola de Doctorat

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Ciències

Abstract

This current doctoral thesis investigates the potential of xC-HRMS-based advanced analytical methodologies in addressing different challenges in food science. The work is structured into three main thematic chapters. The first chapter focuses on improving analytical methodologies for monitoring non-polar, volatile, and thermally stable organic micropollutants (OMPs) in food and environmental matrices. The second chapter examines and quantifies changes in volatile compounds (aromas) during a food processing technique aimed at modifying the organoleptic properties of a product. The third explores in vitro digestion models to compare the metabolic effects of red meat and an ultra-processed plant-based meat alternative (PBMA) on the gut microbiota. The studies conducted in this thesis have resulted in four peer-reviewed scientific articles.

Subjects

54 - Chemistry; 543 - Analytical chemistry; 61 - Medical sciences; 612 - Physiology

Knowledge Area

Ciències

Note

Compendi d'articles, Doctorat internacional

Recommended citation

Documents

Llistat documents

2025_Tesis_Izquierdo Sandoval_David.pdf

14.74Mb

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)