Advanced mass spectrometric techniques for screening and metabolomics approaches in food and nutrition

dc.contributor
Universitat Jaume I. Escola de Doctorat
dc.contributor.author
Izquierdo-Sandoval, David
dc.date.accessioned
2025-08-01T07:15:33Z
dc.date.available
2025-08-01T07:15:33Z
dc.date.issued
2025-07-22
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/695081
dc.description
Compendi d'articles, Doctorat internacional
ca
dc.description.abstract
This current doctoral thesis investigates the potential of xC-HRMS-based advanced analytical methodologies in addressing different challenges in food science. The work is structured into three main thematic chapters. The first chapter focuses on improving analytical methodologies for monitoring non-polar, volatile, and thermally stable organic micropollutants (OMPs) in food and environmental matrices. The second chapter examines and quantifies changes in volatile compounds (aromas) during a food processing technique aimed at modifying the organoleptic properties of a product. The third explores in vitro digestion models to compare the metabolic effects of red meat and an ultra-processed plant-based meat alternative (PBMA) on the gut microbiota. The studies conducted in this thesis have resulted in four peer-reviewed scientific articles.
ca
dc.format.extent
425 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Jaume I
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Metabolomics
ca
dc.subject
Foodomics
ca
dc.subject
Screening
ca
dc.subject
High-resolution mass spectrometry
ca
dc.subject.other
Ciències
ca
dc.title
Advanced mass spectrometric techniques for screening and metabolomics approaches in food and nutrition
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
54
ca
dc.subject.udc
543
ca
dc.subject.udc
61
ca
dc.subject.udc
612
ca
dc.contributor.director
Sancho, Juan V
dc.contributor.director
Portoles, Tania
dc.contributor.tutor
Sancho, Juan V
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de Doctorat en Ciències
ca


Documents

2025_Tesis_Izquierdo Sandoval_David.pdf

14.74Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)